kenia reisverslag
grote kenya safari

2000-10-22.
--------------
Eindelijk is het dan zover. De koffers gepakt. Klaar om opgehaald te worden door het taxivervoer naar Schiphol. Wim en Joke worden door hun zoon Peter gebracht.
De reis naar Schiphol verloopt voorspoedig en we treffen elkaar om 8.30 uur op Schiphol om in te checken. Joke met een beetje kriebels in de buik of het vliegen allemaal wel goed zal gaan. Er werd ons nog aangeboden via de KLM grond stewardess, een andere vlucht te nemen en zo per persoon- of f. 900,- reistegoed of f. 625,- cash- te ontvangen
Keurig op tijd vertrokken en om ongeveer 19.00 uur zijn wij geland op het vliegveld van Nairobi. Op het vliegveld stond een donker persoon met het bordje 'Hotelplan' ons op te wachten.

2000-10-23

--------------
Een ieder staat keurig op tijd klaar om 7.30 uur om te vertrekken. Het zonnetje staat al hoog aan de hemel en na met elkaar kennis te hebben gemaakt kunnen wij plaats nemen in de bus.
Bij ons in de bus zitten twee jonge stelletjes, te weten Jeroen en Hannie ( just married) en Cora en Rudy. Een leuke mix van jong en oud c.q. wat ouder. De tocht naar het park is ongeveer 200 km. Jackson denkt dat wij er tegen 14.00 uur zijn. De tocht erheen laat ons een gedeelte van de stad Nairobi zien. Over een geasfalteerde weg gaan wij richting Masai Mara. Onderweg komen wij langs sloppenwijken . Wij zien dat de bevolking arm is. De meeste mensen doen alles te voet. Sommigen kunnen zich de luxe permitteren een oude fiets op te knappen. Een enkeling heeft een oude auto. Van milieu hebben zij daar nog niet veel gehoord. Onderweg een keer een plaspauze gehouden. Wij verlaten de geasfalteerde weg die over gaat in zand, grind en puin. Wij vragen ons af hoe lang dit goed gaat.
Om 14.00 uur komen wij aan in de Mara Sarova Lodge. Een schitterende tented-camp helemaal in stijl van de schrijver 'Hemingway' ingericht. Dit was trouwens ook al te zien in het Stanley hotel. Wij slapen in een tent, die is ingericht als luxe slaapplaats. Twee goede bedden, nachtkastje met schemerlampjes etc. Alles is perfect in orde. De afspraak is dat wij om 14.20 uur gaan lunchen. Het blijkt hier een lopend buffet te zijn. Alles erop en eraan. Het wordt al gauw duidelijk dat wij wel wat moeten matigen anders komen wij tonnetje rond terug in Nederland. Om 16.00 uur staat de eerste drive op het programma. Wij zijn benieuwd of wij de Big Five gaan zien, te weten de buffel, olifant, leeuw, neushoorn en luipaard. Klokslag 16.00 uur vertrekken wij en zien meteen al zebra,s en diverse antiloopsoorten. En jawel, ook hebben we (hoe is het mogelijk), een lekke band.
De kamera,s komen te voorschijn en er kan volop gefilmd c.q. gefotografeerd worden. Verder in het safarigebied worden wij geconfronteerd met een parende leeuw. Erg zachtzinnig gaan de mannetjes niet met de vrouwtjes om. Wim werd steeds wilder met het filmen wel te verstaan. Ik zei nog joh, je moet oppassen anders kom je film tekort of gaat jou de film eerder uit. Zoals je ook zult zien in dit boekwerk heeft hij zijn werk voortreffelijk gedaan. Hij is razend enthousiast. Trouwens iedereen bij ons in de bus. Je denkt gewoon niet meer aan de vermoeidheid. Er volgen nog veel meer dieren. Wat te denken van de giraffen, hyenas en wilde zwijntjes.
Deze laatste beestjes hebben een apart plekje verworven bij An. Trouwens ook de zebra's vindt zij snoepjes. Op de terugtocht hebben wij nog een ander safaribusje op sleeptouw genomen., hetgeen voor ons een wat later diner betekent.

2000-10-24.

--------------
Om 5.30 uur worden wij gewekt. Gauw douchen, aankleden en op naar ons busje. Eerst nog even een kop koffie of thee naar binnen geslagen en daarna op pad voor een grote ochtend-drive. Heel veel wild gezien. Meer dan de vorige avond. Wij zien kuddes buffels, gnoes, zebra's en giraffen. Van de Big Five hebben we de buffel, de leeuw en de olifant gezien. De leeuwen zaten aan hun ontbijt, te weten een net gedood dier, waar je het rauwe vlees zo zag zitten. Eet smakelijk zullen wij maar zeggen. Om 09.00 uur komen wij terug bij onze lodge. Na het ontbijt bestaat de gelegenheid om naar een echt Masai dorp te gaan. Wim en ik besluiten met nog vier andere mensen een kijkje te gaan nemen. De kampen zijn afgezet met takken. Daarbinnen is een tiental hutten te zien. Deze hutten zijn vervaardigd van takken en koeien en geiten poep. De vrouwen voeren een dans met zang voor ons op. De mannen hebben als taak het bewaken en bewerken van de mest en de zorg voor het vee. En van oorsprong natuurlijk de jacht. Een echte Masai man moest (vroeger), om opgenomen te worden, een leeuw hebben gedood. De vrouwen zijn bezig o.a. met het bouwen van hun eigen hut. Dit betekent hout sprokkelen van heel ver, daarnaast koken zij ook. Het voedsel wat de mensen binnen krijgen bestaat uit een soort deeg/brood. Het drinken bestaat uit bloed vermengt met geitenmelk. Elke dag wordt er van een geit bloed afgetapt. De middag maaltijd bestaat voornamelijk uit vlees. Het vuur maken de mannen van gedroogde mest. Ook dit is ons getoond. Lucifers of gasaanstekers kennen c.q. gebruiken zij daar niet. In de hitte hebben wij ook nog een hut van binnen bekeken. Wim en ik dachten dat wij het zouden afleggen, zo heet en vol met rook. Maar goed een belevenis op zich. Terug bij de lodge hebben wij geluncht. Daarna gezwommen in het zwembad. Het water was erg koud. Dit was ook de reden dat de meeste mensen lagen uit te rusten aan de kant van het water in plaats van erin. De buiten temperatuur was prima. Ik schat zo'n 28° C.
Om 16.00 uur staat de volgende drive op het programma. Dit keer minder dieren gezien. Echter wel een leeuw met een jong in haar bek. Wat dacht je van de cheeta's, die onder een boom lagen. In een woord geweldig. Om 19.00 uur terug gereden. Zelf kregen wij autopech met ons busje . In de eerste versnelling zijn wij terug gereden. Tegen 20.00 uur kwamen wij aan. Meteen aan het diner. Om 21.15 uur stond er een Masai optreden gepland.

2000-10-25.

--------------
Vandaag staat Lake Nakuru op het programma. Een tocht van zo'n 200 km. Hoe zou het met onze auto zijn? Afgesproken was dat er een vervangende auto klaar zou staan. Maar pas tegen 9.30 uur arriveert de auto. Polle, polle, hetgeen betekent rustig aan, doet hier opgeld. Inmiddels zijn we ook bekend met het (ki)Swahiliwoord 'Jambo', hetgeen betekent 'goede morgen', 'goede middag', 'goede avond', maar ook 'hallo'. Het valt iedereen op dat de mensen erg vriendelijk zijn. De twee uur vertraging kunnen op de slechte wegen niet goed maken. Om 15.00 uur komen wij bij het meer aan. Een schitterend gezicht op afstand. Een roze lint in de verte. Wij moeten snel de koffers pakken, ons even opfrissen en dan om 16.00 uur klaar staan voor de volgende drive. Je ziet, geachte lezer, het is aanpoten af en toe afzien maar … je krijgt er ontzettend veel voor terug.
In een woord fantastisch. Meteen worden wij geconfronteerd met een dode buffel, die net de strijd met twee leeuwen heeft verloren. Deze beesten liggen nu uit te rusten, terwijl de andere leeuwen maar vast beginnen te peuzelen. Even later twee mannetjes herten die de strijd aan hebben gebonden om het leiderschap van de roedel. Op de verdere tocht een neushoorn gezien, giraffen en apen. Het is net of je in een sprookje zit. Als we richting het meer Nakuru gaan, zien we een groot lint van flamingo's. Prachtig roze. Er tussenin staan een aantal lepelaars. Hier mochten wij even de auto uit. Bij het vervolg van onze drive nog meer neushoorns gezien. Ook een moeder met een jong. Prachtig. Als klapstuk zagen we nog in het schemerlicht de laatste van de big Five de luipaard in een boom liggen. Om 19.00 uur is het einde drive. Om 20.00 uur gaan wij met zijn allen eten. Nu nog even tijd voor jezelf. Morgen staat de langste tocht op het programma, zo'n 450 km. Dus op tijd naar bed zodat wij de volgende morgen om 08.00 uur er weer fris tegenaan kunnen

2000-10-26.

--------------
Om 08.00 uur vertrekken wij van de Lion lodge Nakuru naar Nairobi. Hannie een van onze safari-gangers is ziek. Zij trilt over haar hele lichaam. De temperatuur buiten is ongeveer 30° C. Toch heeft zij het koud. De dokter in Nairobi is gebeld. Om 12.15 uur komen wij daar aan. De lunch staat op de vijfde verdieping bij het zwembad te wachten. Met Hannie gaat het gelukkig weer beter. Na de lunch richting Amboseli. Een lange tocht. De laatste 80 km reizen wij langs de Tanzaniaanse grens. Een erg slechte weg met veel kuilen, gaten etc.
Kortom wij hebben een gratis massage. Het laatste stuk rijden wij door het drooggevallen Amboselimeer met op de achtergrond 'de Kilimanjaro'.
De hoogste berg van Tanzania met eeuwige sneeuw.
Onderweg hebben wij jakhalzen, hyena's, olifanten, giraffen, gnoes en herten gezien.
Een beetje verreisd komen wij in de Amboseli Serena Lodge aan. Het diner wacht ons daar om 20.00 uur. Daarna genieten wij met zijn vieren nog van een kopje koffie en biertje op het schitterende terras waar wij in de verte de dieren bij de verlichte waterplaats zien.

2000-10-27

-------------
Om 08.00 uur staat een grote drive op het programma. Het is een prachtig park met de Kilimanjaro op de achtergrond. Veel olifanten gezien, grote volwassen dieren en jongen. Ook diverse andere dieren gezien, zoals apen, vogels met prachtige kleuren etc. etc. Om 12.00 uur zijn wij terug voor de lunch, daarna vertrekken wij om 13.00 uur naar het Tsavo-west park. Een tocht van ongeveer 180 km. De reis is lang en zwaar en ook hier weer een erg slechte weg. Op die dag was het erg warm ongeveer 35° C. Een bewapende begeleider (opgelegd door de regering van Kenya) vergezeld ons op deze tocht. Dit in verband met gevaar voor overvallen van busjes met toeristen een aantal jaren geleden. Wij rijden door een berglandschap met een brede stroom gestolde lava. Op het hoogste punt wordt even gestopt. Djuli, de andere chauffeur, heeft een koel flesje bier in zijn koelbox. Hij vraagt ons of wij er een willen kopen. Natuurlijk, het is net of er een engeltje over de bek piest. Onze chauffeur is regelmatig gepest met de kreet “Djuli, Djuli”. Via zijn mobilofoon kon hij contact zoeken met Djuli. We hadden de indruk dat Djuli de weg wat beter kende en hij wat sneller door het gebied reed. Als het dan ook een beetje op paniek leek hoorden wij “Djuli, Djuli where are you?” En dan natuurlijk in het Keniaans.
Om ongeveer 17.00 uur komen wij in de Kilanguni Serena Lodge. Gedurende onze tocht hadden we wederom een prachtig gezicht op de hoogste berg van Tanzania 'de Kilimanjaro'.
Nadat onze kamer bekend was zijn we meteen het zwembad ingedoken. Het gekoelde flesje Afrikaanse witte wijn smaakte super best. Onze lodge had een goed uitzicht op een waterplaats waar de dieren kwamen drinken. Ook deze was 's avonds weer verlicht, zodat we de olifanten, giraffen etc. konden zien.

2000-10-28.

--------------
Om 7.00 uur was het weer reveille. Vroeg uit de veren, om na het ontbijt een grote drive te maken. Nijlpaarden en krokodillen gezien. Bij deze natuurlijke bron (overigens de watervoorziening voor o.a. de stad Mombassa), was de flora en fauna onder water te zien. Persoonlijk vind ik het een beetje toeristisch, maar toch wel aardig om te hebben gezien.
Ook die ochtend is het erg heet.
Na de lunch vertrekken wij naar Tsavo Oost Park. De route verloopt voorspoedig. Gedeeltelijk over zandwegen en gedeeltelijk verharde wegen. De stof begint ook hier hevige vormen aan te nemen. Een ieder ziet een lekker zwembad in het verschiet. Maar wat zien wij weliswaar een betoverende lodge, maar helaas geen zwembad.
Het wild loopt je bijna voor de voeten. Op 100 meter van onze tent lopen de olifanten. Werkelijk, je weet niet wat je ziet!! De tijd is hier echt 100 jaar teruggedraaid. Alles in de meest oorspronkelijke vorm aangelegd. Het maakte op mij een diepe indruk. Alles is zo veel mogelijk aangepast aan de natuur. De douche gaat via een waterzak, die elke dag wordt bijgevuld.
Om 19.00 uur worden wij door Johan de eigenaar/beheerder van het park uitgenodigd voor een cocktail. Deze bestaat uit wodka, jus d'orange, ijs etc. Heerlijk. Bij een open vuur hebben wij dit genuttigd. Wel zaten de dames wat in de rook maar dat deerde niet. Johan vertelde het honderd uit over de dieren, die zij elke dag zien en over het leven hier en hoe hij hier zo terecht kwam met zijn vriendin Hellen. Heel prettige mensen. s'Avonds worden wij opgehaald en begeleid naar het restaurant. Dit vanwege de dieren die her en der in het park lopen. Na de barbecue hebben de dames heel gauw de koffer opgezocht. Wim en ik hebben de dierenwereld bekeken. Eigenlijk was het die avond zonde om naar bed te gaan, maar ja, de volgende ochtend om half 6 was er een drive gepland dus…...

2000-10-29.

--------------
Erg vroeg op, maar de laatste grote drive staat voor de deur. Helaas hebben wij in verhouding wat minder dieren gezien. Om 09.00 uur terug voor het ontbijt. Om 10.30 uur bestaat er nog voor de liefhebbers de gelegenheid om een kleine drive mee te maken. De helft van de safari-gangers blijft op de lodge. Wim en ik met nog vier anderen hebben de drive meegemaakt. Op zich heel interessant. Wij konden nu de trek van de olifanten zien, die bijna 18 km. moeten lopen om de waterplaats te bereiken. Om 12.00 uur de lunch gebruikt omgeven door de dieren. Werkelijk schitterend. Om 13.00 uur was onze safari ten einde en vertrokken wij naar ons hotel in Mombassa., te weten Southern Palm Hotel. Een schitterend hotel met het grootste zwembad in de omgeving en de Indische Oceaan aan de voetjes, zoals An het zo mooi kan zeggen.
De komende week hebben wij ons bezig gehouden met luieren (niets doen), zwemmen, lezen, hebbedingetjes kopen, duiken enz., kortom allemaal leuke dingen. Maar laten wij vooral het praten niet vergeten. Joke en Wim hebben hier heel goede herinneringen aan.
Kortom een fantastische vakantie. De terugvlucht van Mombassa naar Nairobi en van Nairobi naar Amsterdam verliep voorspoedig. Op Schiphol namen wij afscheid van elkaar, met de wetenschap dat wij dit zeker nog een keer willen doen in welke vorm dan ook.
Voor dierenvrienden is het echt een aanrader om zo'n tocht te maken.
Deze Kenyaan, 'Jackson' genaamd, verdeelde de aangekomen reizigers over de twee busjes. In totaal 16 personen, die de grote Safaritocht gaan maken. Dus twee busjes van 8 personen. De andere chauffeur heet 'Djuli' waarover later nog meer. De duisternis valt al in als wij op weg zijn naar ons overnachtingshotel, te weten 'Het New Stanley hotel'. Een 4 a 5 sterren hotel in het centrum van Nairobi. Om ongeveer 20.00 uur zijn wij op onze hotelkamer. Vooraf hebben wij met onze reisleider mr. Jackson afgeproken dat wij de volgende ochtend om 7.30 uur klaar staan voor vertrek naar het bekendste wildpark van Kenia, de Masai Mara. Eerst samen nog even wat eten en drinken en dan vlug de koffer in voor de welverdiende nachtrust.

function changeImage(img,loc) {if(IE) document.all(img+"image").src = loc; else document.layers[img].document.images[0].src = loc; } function startMarquees() { } DY>