thailand 2006
verslag

dinsdag, 10 januari
-----
Tijdverschil met Nederland is 6 uur, dus plaatselijke tijd 7.30 uur in de ochtend arriveren we in Bangkok. Nadat we bij de douane een immigratie formulier in ons paspoort krijgen gaan we onze bagage van de band halen. De mensen van FOX, staan ons op te wachten en we melden ons bij onze begeleiders.
We zijn compleet en begeven ons naar de bus, die ons de komende tijd zal rondtoeren door Thailand. In de bus stellen onze begeleiders zich voor. Ruud onze Belgisch/Nederlandse gids, die al jaren in Thailand woont en Sam, onze Thaise gids.
Na een uur komen we aan bij ons eerste hotel, 'Grand China Princess', gelegen aan de rand van China Town, alwaar het hele gezelschap met Ruud en Sam om 12.00 uur een wandeling maakt. Veel dingen kunnen we niet definiëren en misschien willen we dat ook wel niet! De geuren die we opsnuiven zijn ook wonderbaarlijk, etensluchten vermengt met smog.
Aansluitend gaan we lunchen bij een restaurant langs de Chao Praya rivier; we hebben keus genoeg het is n.l. een buffet.
Om 17.00 uur hebben we een meeting, we krijgen uitleg over de optionele excursies. We schrijven ons overal voor in.
's Avonds het diner in het hotel waar we allemaal hebben gezongen en geproost op de jarige Tinie.
Dit was de eerste dag met het gezelschap waar we de komende 3 weken mee gaan optrekken.

woensdag, 11 januari
-----
07.00 wake up call. Op de agenda staan vandaag o.a. de Wat Po (Wat = tempel) en het koninklijk paleis plus de Wat Phra Kaeo. Hiervoor dienen we ons waardig en met respect te kleden, dus schouders en knieën bedekt en geen slippers.
De Wat Po is de oudste en grootste tempel van Bangkok en hier bevindt zich de 46 meter lange liggende boeddha. Wat een prachtige indrukwekkende tempel. We stappen in de bus op weg naar het koninklijk paleis en Wat Phra Kaeo, de heiligste tempel van Thailand met een boeddha van jade. Woorden schieten tekort, tja, zoiets moet je gewoon zien.
We gaan richting Chao Praya, waar we op een longtail boot (Khlong boot) stappen voor een tocht van een uur door de khlongs, dit zijn kleine kanaaltjes waar zich huizen op palen bevinden en teakhouten woonboten.
Die avond staat er een dinercruise op de Chao Praya op het programma. Prachtig om vanaf de varende boot de oevers van verlicht Bangkok te bekijken. Met livemuziek aan boord gingen op de voorplecht een groep Koreaanse vrouwen al dansend, helemaal uit hun dak en toen Joke en An dachten heel even mee te swingen, hadden ze het helemaal mis. Ze vonden het veel te leuk, gewoon blijven en meedoen werd ons met handen en voeten duidelijk gemaakt.

donderdag 12 januari
-----
06.30 wake up call. Vandaag gaan we een fietstocht maken met Co van Kessel, een Nederlander die al 30 jaar in Thailand woont. Nadat we in de kelder van het hotel allemaal een fiets hebben uitgezocht gaan we beginnen aan een tocht van zo'n 6 uur door allerlei straatjes en steegjes waar je normaal als toerist niet komt, stukjes met een veerpont en grotere stukken met een grote puntboot. Met 20 mensen op de fiets en wat grappig is de mensen die we tegenkomen schijnen het normaal te vinden, ze lachen ons overal toe en het 'SAWADIE-KAA of -KRAB is dan ook niet van de lucht. Een van onze leukste excursies en een echte aanrader. Alleen jammer dat Petra tijdens deze tocht ten val is gekomen en zij in een kliniek de wond op haar scheenbeen moet laten hechten.
's Middags wat geshopt in China Town.
Voor het diner vertrekken we met de bus naar de Bayoke Sky Tower, waar we op de 78e verdieping genieten van een groot en grandioos buffet. Op de 84e verdieping genieten we van een geweldig uitzicht, op een langzaam ronddraaiend platform.

vrijdag 13 januari
-----
07.00 wake up call. Vandaag gaan we Bangkok verlaten en rijden we via Ayutthaya (ooit hoofdstad van Siam), richting Tak.
Onderweg bezoeken we het zomerpaleis van de koning te Bang Pa Inn. Prachtige tuinen, waterpartijen en mooi geknipte struiken in de vorm van allerlei dieren.
Vervolgens bezoeken we een tempel de Wat Phanan Choeng, met een 20 meter hoge prachtige, grote, gouden, adembenemend mooie, zittende boeddha.
Vervolgens naar Ayutthaya. Verwoest en verbrand door de Birmezen met boeddha's zonder hoofd.
Vervolgens naar Tak waar we, zoals gewoonlijk in ons hotel worden opgewacht met een welkomstdrankje.
We dineren in ons hotel, waar we 'genieten' van een Thaise zanger met een Elvis-achtig repertoire, afgewisseld door enkele Thaise zangeresjes.

zaterdag 14 januari
-----
Van Tak, via Lampang naar Chiang Mai. In Lampang een kleine lokale markt bezocht, voornamelijk gebruikt door mensen uit de streek, waar o.a. wat fruit werd gekocht. Na de lunch gaan we richting Chiang Mai, waar we de Doi Suthep tempel bezoeken. Op een hoogte van 1610 meter in de bergen gelegen met een schitterend uitzicht over Chiang Mai.
We moeten wel 304 treden klimmen, maar dat is zeker de moeite waard. Het is hier druk, veel Thaien komen hier om te offeren, te eren en om gezegend te worden. In het midden staat een piramidevormige gouden Stupa, omringd door verschillende tempels allemaal met gouden boeddha's. Joke loopt (zoals velen) rondjes om de Stupa (misschien mag je dan een wens doen of geluk afdwingen?).
's Avonds het Khantoke-diner, vroeger uitsluitend voor leden van de Koninklijke familie met typische Noord-Thaise streekgerechten. Het wordt geserveerd op khantoke, dit is een laag rond tafeltje. Het diner wordt opgeluisterd met traditionele Noord-Thaise dans. Een mooie show met oude muziekinstrumenten.
Aansluitend de avondmarkt bezocht om te shoppen en te pingelen en onder grote hilariteit in een pick-up truck met banken (soort tuk-tuk) terug naar het hotel.

zondag 15 januari
-----
Vandaag staat de handnijverheid van Thailand centraal. We rijden naar de plaatsjes San Kampaeng en Borsang. Allereerst bezoeken we een zijdefabriek. De Thaise zijde is erg bekend en we krijgen uitleg en zien hoe de zijde 'met de hand gemaakt wordt' De mogelijkheid bestaat hier om maatkleding te laten maken. Ton besluit een pantalon te laten maken.
Vervolgens gaan we naar de Gem factory, dit is werelds grootste edelstenenfabriek. Na aankomst krijgen we in een korte film te zien hoe edelstenen worden gewonnen en bewerkt. Na deze film in het tijd voor het echte werk en gaan we de fabriek in, waar we de medewerkers bezig zien met het maken van sieraden. Als laatste naar de 'shop' waar je ontzettend veel soorten en maten sieraden kunt kopen, uiteraard bezet met allerlei soorten edelstenen.
Tussen al dat moois heeft Wim zijn eigen edelsteen bedacht!!  Hij heeft al een aantal dagen last van een loszittende kies en met Ruud afgesproken die middag in Chiang Mai naar de tandarts te gaan.  Gelukkig is dit dus niet meer nodig, want tijdens de rondwandeling in de shop met overal schitterend geflonker heeft Wim de opspelende kies los in zijn mond zitten. Wat een opluchting.
Na de lunch gaan we een parasolfabriek bekijken. Ze maken hier parasols en waaiers (worden wereldwijd geëxporteerd) en beschilderen  deze. Ook kun je hier je kleding laten beschilderen.
Al deze bedrijven staan onder controle van de regering en Koningin Sirikit is beschermvrouwe.
Helaas, helaas, Joke is ziek geworden. Griepachtige verschijnselen, misselijk, overgeven en koude rillingen en zij kan dus niet mee naar de travestietenshow. Jammer, maar uitzieken is op dit moment het enige verstandige.
Die avond gaan de meeste van de groep eten bij het 'Hofbrauhaus', dus niet typisch Thais maar voor de verandering erg lekkere biefstukken en we worden bediend door Thaise meisjes in dirndl jurkjes!!

maandag 16 januari
-----
Joke nog steeds ziek en blijft in het hotel. Heel erg jammer want er staat veel op het programma.
Vandaag gaan we naar de olifanten, 60 km. noordelijk van Chiang Mai. We rijden naar het Maetamann Rafting & Elephant Camp. We komen aan bij het kamp en zien dat de olifanten hier gewoon rondlopen met hun mahmuts (= begeleiders) Je kunt hier met ze op de foto en bananen en rietsuiker geven.
Na een tijdje nemen we plaats op de tribune en gaat er een voorstelling van start, waarin de olifanten laten zien wat ze zoal kunnen: ze voetballen, ze spelen mondharmonica, ze verven, ze verslepen hout en ze masseren. Marleen, uit onze groep, meldt zich aan als vrijwilligster en word languit liggend voor een olifant, afwisselend met slurf of poot 'gemasseerd'.
Na de show gaan we een tocht maken op de rug van de olifant,  steil naar beneden door de rivier en daarna de jungle in. Spectaculair met de hele  groep achter elkaar. Onderweg is er nog gelegenheid banaantjes en suikerriet te kopen en tijdens een korte stop is het erg grappig als de slurf bedelend naar achteren komt om een paar banaantjes te bemachtigen.
Na deze geweldige rit lopen we naar een vlot van bamboe, waarmee we een stukje de rivier afvaren op weg naar een plaats op de oever waar de ossenkarren klaarstaan. Na een korte rit worden we afgezet bij een mooi resort, waar we bij het zwembad de lunch gebruiken.
Terug bij het hotel is het rond 17.00 uur verzamelen met een grote groep (optionele excursie), waarna we worden weggebracht voor een twee uur durende traditionele Thaise massage. Voor de meeste van ons een eerste kennismaking, dus na veel gelach en het aantrekken van 'n soort pyama worden we gekneed en geduwd, tenen en vingers opgerekt, soms wat pijnlijk, maar het is een geweldige ervaring.
De avond is vrij, dus nadat we Wim hebben opgepikt bij het hotel, gaan we met een groep eten bij 't Hofbrauhaus. Na nog een klein rondje avondmarkt gaan we terug naar het hotel.
Jammer dat Joke deze dag heeft gemist, want het was een hele bijzondere!!!! Hopelijk knapt ze snel op.

dinsdag 17 januari
-----
Op weg van Chiang Mai naar de meest noordelijke stek, Chiang Rai. Vandaag zullen we voornamelijk reizen door de bergen met veel haarspeldbochten. Een van de sanitaire stops was onverwacht mooi, midden in een groene bergachtige omgeving, het Chiangdao Hill Resort met prachtige tuin, waarin veel bamboe groeit. Tijdens de lunch in Tang Ton Mekong Cultureel Park worden we verrast door een optreden van 5 Thaise meisjes in traditionele kledij. Joke is nog lang niet opgeknapt en blijft buiten wat rondwandelen, ze kan de etenslucht niet verdragen.
Onderweg wordt er nog een stop gemaakt bij een heetwaterbron, maar dit was niet echt indrukwekkend. Rond 15.00 uur aankomst in 'het Golden Pine Resort'in Chiang Rai. Een schitterende accommodatie midden tussen de rijstvelden, met een prachtig zwembad en ieder een eigen huisje. Joke gaat bij aankomst gelijk naar bed, de rit met al het bochtenwerk heeft haar geen goed gedaan. We dineren in het hotel en na afloop Karaoke. Onze Sam bijt de spits af, gevolgd door Ruud en als er een schaap over de dam is, volgen er meer……… Een aantal heren (later ook dames) leven zich helemaal uit. Het wordt een zeer gezellige avond.

woensdag 18 januari
-----
Joke, nog steeds niet in orde,  blijft in het resort en het gezelschap vertrekt naar het meeste noordelijke puntje van Thailand. Na zo'n 45 minuten rijden komen we aan bij de grens van Birma (Myanmar), daar kunnen we even winkelen en foto's maken, daarna door naar het drielandenpunt, De Gouden Driehoek. Thailand, Birma en Laos, gescheiden door de Mekong rivier. We gaan met een boot varen over de rivier, welke 4256 km. lang is en stroomt langs Tibet, China, Laos, Birma, Thailand en Cambodja, waar hij de Andaman zee ingaat. We gaan aan wal in Laos, waar we bij de douane een soort visum kopen voor 20 Bath. Hier wordt weer wat gewinkeld, waarna we teruggaan naar Thailand en aan de oever van de rivier de lunch gebruiken (doen we thuis niet elke dag) met een temperatuur van rond de 30 graden. Heerlijk.
Terug in het Resort is Joke gelukkig redelijk opgeknapt en gaan we lekker bij het zwembad zitten lezen en kaarten schrijven. Wim en Ton gaan nog wat fotograferen en filmen in de omgeving.

donderdag 19 januari
-----
Vandaag gaan we op weg naar Nan. Onderweg stappen we over in mini busjes en gaan we de bergen in waar we als eerste de bergstam Yao bezoeken. Dit volk komt oorspronkelijk uit Mongolië en China. We bekijken een hutje en verder proberen ze ons van alles te verkopen. Daarna rijden we door naar de bergstam Akha. Ook hier een overvloed van spullen die ze aan de man (vrouw) proberen te brengen. Wat erg opvalt zijn hun zwarte tanden, wat komt door het kauwen op butan noten. Met de pick-up trucks terug naar de bus en via een route met mooie landschappen komen we aan in Nan. Het hotel is de minste uit de reeks met veel achterstallig onderhoud, maar wel met een mooi zwembad.

vrijdag 20 januari
-----
Van Nan via Prae Utradit naar Kampaengat. Els en Rijko uit ons gezelschap zijn vandaag 40 jaar getrouwd, dus feliciteren en zingen. We hebben 'gelapt' en hen een boeddha cadeau gedaan. Gekocht in de Wat Phrathatchaehang in Nan, die we 's morgens bezoeken. Vervolgens maken we een stop bij een indigo ververij waar ook handbewerkte blouses etc. gekocht kunnen worden. Geweldig voor de dames.
In Phrae bezoeken we de Wat Jomsawan, gemaakt van teakhout en helemaal in Birmaanse stijl. Binnen staan en hangen allemaal antieke spullen. Ook ligt er, tijdens het komen en gaan van mensen, een monnik rustig te slapen. Wim koopt hier een amulet.
De lunch gebruiken we op een leuke plek aan de rivier Yon. Op weg naar ons hotel komen we langs de ruïnes van Kapaenget en nadat onze bagage (zoals gewoonlijk) op de kamer is gebracht gaan we bij het hotel de drukke winkelstraat en lokale markt bekijken.
Voor het diner worden we met de bus gebracht naar een restaurant, waar alleen Thaise mensen komen,  met zicht op de Ping rivier. Een erg leuke ervaring om in januari in zomerkleding te dineren met 'view' op de rivier.

zaterdag 21 januari

-----
05.30 wake up call. Vandaag gaan we naar de river Kwai, zo'n 400 kilometer. Gekomen in Kanchanaburi bezoeken we als eerste de erebegraafplaats. Hier liggen de soldaten begraven die zijn omgekomen in krijgsgevangenschap bij de bouw van de Birma spoorlijn 1940-1945. Er liggen soldaten uit Japan, Engeland, Amerika, Australië, Thailand en Nederland. De erebegraafplaats is erg indrukwekkend en prachtig onderhouden. We brengen ook een bezoek aan het museum, met foto's, pentekeningen en een filmpje. Na dit bezoek gaan we naar de brug over de River Kwai (Kwae Yai). Heel bijzonder om daar rond te lopen. Wat een beetje jammer is, dat de commercie hier behoorlijk heeft toegeslagen. Overal kraampjes en stalletjes.
We gaan de lunch gebruiken op een varend vlot. Ze noemen het hier raften, maar daar stellen wij ons iets heel anders bij voor.  
Klokslag 16.00 uur met z'n allen in de boemeltrein waar we zo'n 20 km over de beroemde spoorlijn rijden.

zondag 22 januari
-----
Vandaag gaan we naar de beroemde drijvende markt van Damnoen Saduak. We stappen op een longtail boot met motor en gaan varend naar de drijvende markt. Daar aangekomen wandelen we over de kades om de markt te bekijken. Wij vinden het een beetje tegenvallen vanwege het toeristische gebeuren. Wel kopen we een cocosnoot, waar we met een rietje het sap uitdrinken.  
Met de bus gaan we op weg naar Petchaburi, waar we de koninklijke Tam Luang grot bezoeken. Buiten op het terrein lopen allemaal aapjes los. Aangekomen in de grot zien we dat er allemaal boeddha's opgesteld zijn, niet iets wat je direct zou verwachten. De grot is behoorlijk groot en bovenin zit een opening waar de zon naar binnen komt, wat een heel mooie lichtinval geeft. Heel bijzonder en heel erg mooi.
In de middag komen we aan in Hua Hin, gelegen aan Golf van Thailand. Ons hotel is gelegen naast een markt en heeft een mooi zwembad. Leuke bijkomstigheid is dat Koning Phumibol en Koningin Sirikit hier wonen in een paleis aan zee.
Rond 17.00 gaan we weer naar een professioneel Thais massagehuis (Joke voor de eerste keer omdat ze vorige keer ziek was) voor een twee uur durende massage. Een enkeling kiest voor een olie massage; ook dat behoort tot de mogelijkheden. 's Avonds gaan we wat eten en rondkijken in Hua Hin.

maandag 23 januari
-----
Vandaag lekker een vrije dag in deze leuke badplaats, dus wat rondgekeken bij zee. Omdat Johan die dag jarig is trakteert hij iedereen bij het zwembad op een drankje. Wim doet vandaag mee aan "De Grote Metamorfose"en laat zich pedicuren, knippen en scheren en dat voor een prijsje van 400 Bath.
's Avonds gaan we het stadje in om te eten. We vinden een leuk restaurant pal aan zee en eten daar o.a. heerlijke vis. Wij vinden Hua Hin een leuke badplaats, met een schitterend strand, er zijn leuke straatjes, leuke winkeltjes en volop restaurantjes.

dinsdag 24 januari
-----
Vandaag gaan we naar Ranong, een rit van ongeveer 370 km. We stoppen bij een ananas plantage en doen onderweg  'een school aan'.  De kinderen staan ons al op te wachten en vinden het reuze interessant om ons rond te leiden langs kleuterklasjes en lokalen waar les wordt gegeven; al babbelend in hun beste Engels. Ze zijn echt super enthousiast en ook hier zijn alle kinderen in schooluniform. Onderweg stoppen we nog even bij een waterval met een klein miezerig straaltje, maar dat zal in de regentijd wel anders zijn. Onze volgende stop, bij Ranong, is bij een hete bron, een mooi gebied met rotspartijtjes en 'badjes' waar locals in en om zitten, ofwel om te picknicken, ofwel om met het hete, zwavelhoudende bronwater pijntjes te bestrijden. Het hotel in Ranong is mooi en luxe. We dineren in het hotel aan ronde tafels, waarop een giga draaiend plateau is geplaatst, waarop de etenswaar wordt uitgestald. Inmiddels is het zachtjes regenen overgegaan in een hoosbui en zitten we buiten aan het zwembad onder een afdak te genieten van een drankje. Waar Wim  -heel beeldend- een aantal moppen vertelt, met als hoogtepunt 'de pas gehuwde kapitein in bad'. Lachen!!!!!!

woensdag 25 januari
------
Na het ontbijt vertrekken we van Ranong naar Krabi. Eerst maken we nog een stop bij de visafslag van Ranong. Je weet niet wat je ziet (en ruikt). Bergen kleine visjes, garnalen van groot naar klein, hele grote vissen, roggen, haaiachtige. Een grote wagen die staven ijs vermaalt en dat lost in de bakjes van een soort brommer met zijspan. Kleine vrachtwagentjes propvol met versgevangen vissen. Heel bijzonder. Voor we in de bus stappen koopt bijna iedereen aan een kraampje voor 10 Bath een doosje poffertjes, met een heerlijke cocos vulling. Superlekker!!
De route die we rijden is qua natuur erg mooi en vlakbij Krabi stappen we over, met zwemvest en al, in een longtail boot. We maken een indrukwekkende tocht tussen  mangrovebossen en kalksteenformaties. We varen naar het moslim-eiland Panya. Het is geen echt eiland, maar de bewoners (allen moslim) hebben hun huizen op palen in het water gebouwd. We lunchen hier in een visrestaurant. Op de terugweg varen we langs het eiland Khao Ta-Poo Rock, beter bekend als het James Bond eiland. Hier is de film 'The man with the golden gun' opgenomen.  We gaan het eiland niet op, omdat er niet veel meer te zien is dan wat James Bond kraampjes, maar vanaf onze boot is het ook de moeite waard.
We logeren in een mooi koloniaal ingericht hotel met een lekker zwembad en een Beo voor de deur, die allerlei melodietjes direct nafluit.
Die avond gaan we met zijn vieren in een tuk-tuk vanaf het hotel naar het centrum om wat te eten en rond te kijken. Krabi is een van de meest spectaculaire kustplaatsen van Zuid-Thailand. Je vindt er een ongerept zandstrand met een dramatisch decor van uit zee oprijzende krijtrotsen.

donderdag 26 januari
-----
Vandaag gaan we naar onze eindbestemming Phuket. Maar eerst gaan een aantal mensen van de groep met een bootje de zee op om rond verschillende eilandjes te gaan zwemmen en snorkelen. De rest ligt lekker bij het zwembad te relaxen en te lezen. Als de sportievelingen terug zijn gaan we met de bus, inclusief lunchpakket, op weg naar Phuket. Dit is het laatste stuk van onze rondreis. Onderweg maken we nog een stop bij een cashewnoten fabriek, waar iedereen de gelegenheid krijgt wat te kopen. Op deze plaats splitst zich het gezelschap omdat een aantal mensen op Phuket een ander hotel hebben geboekt. Dus word er van drie stellen afscheid genomen. De rest gaat naar het Selena Resort, een prima gelegen hotel, voor de laatste drie dagen van onze reis.

vrijdag 27 januari
-----
Een gedeelte van de dag liggen we lekker op het strand en 's avonds naar Fantasea World. Een soort Aziatisch Disneyland. Groot en massaal. Eerst een buffet, wat het grootste van Azië schijnt te zijn in zalen waar plaats is voor zo'n 4000 mensen. Wel erg goed georganiseerd en een enorme verscheidenheid aan gerechten. Erg lekker. Aansluitend een geweldige show met veel olifanten,  prachtige decors en mooie lichteffecten.
Overigens vinden wij Phuket, in vergelijking met de rest van wat wij van Thailand gezien hebben, erg toeristisch.

zaterdag 28 januari
-----
Dezelfde invulling als gister, met nog wat winkelen voor de laatste spulletjes. Die avond gaan we op uitnodiging van Cor en de jarige Petra een borrel drinken in de tuin van het hotel. Er word door diverse mensen achter de microfoon plaatsgenomen om mee te zingen met het optredende muzikale duo en als klap op de vuurpijl wordt de jarige Petra, door Cor (haar man) met passende tekst, toegezongen. Het was een erg leuke avond.

zondag 29 januari
-----
Vandaag de beschikking over een kamer tot 16.00 uur. We vertrekken om half 6 vanaf ons hotel naar Phuket Airport, voor een uur durende vlucht naar Bangkok. Hier moeten we vier en een half uur wachten en kijken daar wat rond op dit ontzettend grote vliegveld. Vervolgens vliegen we met China Air gedurende 12 uur terug naar Nederland, waar we keurig op tijd aankomen, Met onze bagage  wachten we op de afgesproken plaats op de shuttle bus van het Marriot hotel, die ons vervolgens keurig bij de auto afzet en we zelf terugreizen naar huis. Wat ons opvalt is natuurlijk de kou en het weinige groen.

Het was een geweldige vakantie. Mede door onze gezellige en bekwame reisleiders Ruud en Sam.
We hebben veel mooie dingen gezien, heerlijk gegeten en we hadden een gezellige groep waar iedereen het goed met elkaar kon vinden. Jammer voor Petra die elke dag naar een kliniek moest om haar beenwond te laten verzorgen en zij hierdoor o.a. niet kon zwemmen. Maar ze bleef optimistisch!
zondag, 8 januari
-----
We hebben het plan opgevat een dag voor aanvang van de reis een nachtje dicht bij Schiphol te gaan logeren in het Courtyard Marriott hotel. Een aanbieding via FOX reizen. We kunnen de auto, tijdens onze reis, gratis bij het hotel laten staan.
Rond half drie Joke en Wim opgepikt en "En Route", op weg naar het land van de glimlach.
's Avonds gaan we heerlijk eten in een vlakbij het hotel liggend Chinees/Japans restaurant "Golden Tower" een z.g. 'draaiend restaurant'.

maandag, 9 januari
-----
Na een super ontbijt worden we door een taxi (dit hoort bij het Hotel arrangement) naar Schiphol gebracht. Onze vlucht met China Air, vertrekt om 14.45 uur. Na het inchecken en wat inkopen doen op weg naar Bangkok voor een zit van ca. 10 uur.